Om oss

Om oss

 

Vi som driver kenneln heter Lotte och Linus Lydeking.

 

Lotte Lydeking

Jakt och jakthundar har alltid legat mig varmt om hjärtat. Mitt intresse för jakthundsträning och uppfödning uppstod till en början genom jakten. När väl jobbet medgav det skaffade jag min förste jakthund, en labrador.

 

Min förste labbe, SE J(J)CH CLASSICAL OREGANO, också kallad Viggo, var en fantastisk jakthund och en otrolig läromästare. Jag gjorde alla fel man kan göra, och lite till. Trots det hade han en positiv inställning till livet och träningen. Han var både läraktig, kraftfull och envis men även lyhörd och samarbetsvillig. På jakterna var han en riktig slitvarg och gav sig inte förrän sista fågeln var inne.

 

Jag har även haft en del tvåbenta mentorer genom årens lopp när det kommer till jaktträningen. Ingen nämnd, ingen glömd. Dock vill jag rikta ett särskild tack till Bengt Bernas som lade grunden för min hundförarekarriär på retrieversidan.

  

I dagsläget har jag labrador retrievers, wachtlar och västsibiriska lajkor. Antalet varierar. En del bor hemma, medan andra är ute på foder eller utlånade för jakt.

 

Jag tar även tar in hundar i träning och på inackordering. Det kan vara allt från valp- och unghundsträning till apporterinsträning och injagning. Det händer också att hundar kommer hit för att finslipa formen inför stundande jaktsäsong.

 

Idag anordnar jag kurser, främst inom apportering. Att se en hund och en hundförare utvecklas tillsammans är lika roligt varje gång. Oavsett om det är en nybörjare eller en mer van hundförare. Extra roligt är det att förstås att hjälpa nya hundentusiaster in i apporterings- och jaktträningsvärlden.

 

Linus Lydeking

Jag är utbildad Viltmästare och jobbar främst med viltförvaltning. Jag sitter även i Svenska Schweisshundklubbens styrelse som sekreterare och är avelsråd för Bayersk viltspårhund. Dessutom är jagviltspårdomare och domare för praktiska eftersöksprovet. Jag är anlitad som eftersöksjägare av trafikskadat vilt och anlitad av flera gods, gårdar och jaktlag för eftersök i samband med jakt. Och det är främst här i mitt dagliga arbete som mitt stora hundintresse kommer in i bilden.

 

Min första egna hund var en Wachtelhund vid namn Ljungkullens Quando. Han lärde mig massor och jag insåg nog aldrig vilken fantastisk hund jag hade. Quando var en rastypisk wachtel på många sett. Han apporterade, spårade och jagade allt. Jag har sett och jagat med många wachtlar men få kan mäta sig med Quando. Jag har inte sett många wachtlar som ena dagen stöter fasaner och änder utan att gå ur hand, för att nästa dag spränga vildsvinsflockar ur slånbuskage. Dessutom var han en trevlig familjehund som i princip, trots sin stora jaktlust, inte behövde gå i koppel under hela sitt liv.

 

Nog om Quando, jag har haft förmånen att få jaga för dom flesta jakthundsraser vi har i landet. Och har själv haft allt från terriers till spetshundar. Idag har jag fyra olika raser som är anpassade till vad mitt arbete kräver. Bayersk viltspårhund, labrador retriever, patterdale terrier och västsibirisk lajka. Jag använder mina hundar så gott som dagligen, större delen av året och ställer stora krav på att de ska leverera när de används.

 

Min mest framgångsrika hund rent provmässigt är min Bayerska viltspårhund Gaia.

Hon var första tiken, andra bayraren totalt som blev godkänd på Praktiskt eftersöksprov. Med detta kvalificerade vi oss till ISHV Süche 2017 (motsvarande EM/VM). Vår insats där resulterade i ett 3:e pris och en 5:e plats av 17 startande hundar. Och hon är även den hittills högst meriterade Bayraren som vi jaktligt sett har haft i Sverige till dags datum.

 

I mån av tid hjälper jag till på hundkurserna och håller även egna träningar för spår- och jakthundar när jag inte är ute på eftersök eller domareuppdrag vill säga.