Om oss

Om oss

 

Vi som driver kenneln heter Lotte Lydeking och Linus Nilsson.

 

Lotte Lydeking

Jakt och jakthundar har alltid legat mig varmt om hjärtat. Mitt intresse för jakthundsträning och uppfödning uppstod till en början genom jakten. När väl jobbet medgav det skaffade jag min förste jakthund, en labrador.

 

Min förste labbe, SE J(J)CH CLASSICAL OREGANO, också kallad Viggo, var en fantastisk jakthund och en otrolig läromästare. Jag gjorde alla fel man kan göra, och lite till. Trots det hade han en positiv inställning till livet och träningen. Han var både läraktig, kraftfull och envis men även lyhörd och samarbetsvillig. På jakterna var han en riktig slitvarg och gav sig inte förrän sista anden var inne.

 

Jag har även haft en del tvåbenta mentorer genom årens lopp när det kommer till jaktträningen. Ingen nämnd, ingen glömd. Dock vill jag rikta ett särskild tack till Bengt Bernas som lade grunden för min hundförarekarriär på retrieversidan.

 

Efter att i flera år haft ansvar för apporteringen på ett antal större gårdar i Sörmland och efter att ha varit aktiv inom provverksamheten i SSRK, och då speciellt inom A-provsverksamheten, har intresset de senare åren legat mer på klövviltsjakten. Och jag och har både drivande och ställande hundar varav en del är startat och meriterat på prov.

 

I dagsläget har jag labrador retrievers, wachtlar och västsibiriska lajkor. Antalet varierar. En del bor hemma, medan andra är ute på foder eller utlånade för jakt.

 

Jag tar även tar in hundar i träning på inackordering. Det kan vara allt från valp- och unghundsträning till retrieverträning och injagning. Det har också hänt att hundar har varit här för att finslipa formen inför jaktsäsong.

 

Idag anordnar jag kurser, främst inom apportering. Jag har även en del hundförare som kommer och tränar sig själva eller sina hundar på enskilda träningar. För min del är det precis lika roligt att se varje gång en hund och en hundförare utvecklas tillsammans. Oavsett om det är en nybörjare eller en mer van hundförare. Och speciellt roligt är det att förstås att hjälpa nya hundentusiaster in i apporterings- och jaktträningsvärlden.

 

Linus Lydeking

Mitt namn är Linus Lydeking, och är gift med Lotte.

Jag är utbildad Viltmästare och jobbar främst med viltförvaltning. Jag sitter även i Svenska Schweisshundklubbens styrelse som sekreterare och är även avelsråd för Bayersk viltspårhund, samt viltspårdomare och domare för praktiska eftersöksprovet. Jag är anlitad som eftersöksjägare av trafikskadat vilt och anlitad av flera gods, gårdar och jaktlag för eftersök i samband med jakt. Och det är främst här i mitt dagliga arbete som mitt stora hundintresse kommer in i bilden.

 

Min första egna hund var en Wachtelhund vid namn Ljungkullens Quando. Han lärde mig massor och jag insåg nog aldrig vilken fantastisk hund jag hade. Quando var en rastypisk wachtel på många sett, han apporterade, han spårade och han jagade allt. Jag har sett och jagat med många wachtlar men få kan mäta sig med han, jag har inte sett många wachtlar som ena dagen stöter fasaner och änder utan att gå ur hand, för att nästa dag spränga vildsvinsflockar ur slånbuskage. Däremellan vara en trevlig familjehund och som i princip aldrig gick i koppel under hela sitt liv.

 

Nog om Quando, jag har haft förmånen att få jaga för dom flesta jakthundsraser vi har i landet. Och har själv haft allt från terriers till spetshundar. Idag har jag 3 olika raser som är anpassade till vad mitt arbete kräver. Bayersk viltspårhund, Labrador retriever och Västsibirisk Laika. Jag använder mina hundar nästan dagligen en stor del av året och ställer stora krav på att dom ska leverera när dom används.

 

Min mest framgångsrika hund rent provmässigt är min Bayerska Viltspårhund Gaia.

Hon var första tiken, andra bayraren totalt som blev godkänd på Praktiskt eftersöksprov. Med detta kvalificerade vi oss till ISHV Süche 2017 (motsvarande EM/VM). Vilket resulterade i ett 3:e pris och en 5:e plats av 17 startande hundar. Och hon är även den hittills högst meriterade Bayraren jaktligt sett vi haft i Sverige.

 

I mån av tid hjälper jag till på hundkurserna och jag håller även några träningar för spårhundar när andan faller på.